Το ήξερες ότι η Διατροφή μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στους πόνους περιόδου;
5 Μαΐου, 2022Οι ευεργετικές ιδιότητες του σύκου
16 Οκτωβρίου, 2022Εσείς γνωρίζετε για τα θεραπευτικά οφέλη του κουρκουμά στην παχυσαρκία;
Καταρχάς, ας μιλήσουμε για το τι είναι ο κουρκουμάς. Είναι ένα φυτό (ρίζα) που προέρχεται από το Curcuma Longa της οικογένειας των Zingiberaceae (Τζίντζερ). Αποτελείται από 69.4% υδατάνθρακες, 6.3% πρωτεΐνες, 5.1% λίπος, 5.8% αιθέρια έλαια και από 3-6% κουρκουμινοειδή.
Το τελευταίο διάστημα έχει μελετηθεί εκτενώς όχι μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες πάνω στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και για το πώς αποτρέπει την εμφάνιση κινδύνων και ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ό,τι αφορά στο Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τη φλεγμονή, τα Καρδιαγγειακά προβλήματα και το Μεταβολικό σύνδρομο.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά είχαν χρόνια αναγνωριστεί από την Κινέζικη και Ινδική Ιατρική, μιας και τον χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν γυναικολογικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, ακμή, ψωρίαση και διάφορες δερματίτιδες. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως η πολυφαινόλη κουρκουμίνη είναι το μόνο ενεργό συστατικό του Κουρκουμά, από την οποία και έχει αποδειχθεί από έρευνες πως παίρνει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Πού βοηθάει όμως, τελικά, ο κουρκουμάς;
Σωματικό Βάρος
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο Κουρκουμάς επιδρά θετικά σε υπέρβαρα άτομα, βελτιώνοντας τις τιμές στο σωματικό βάρος, στο ποσοστό λίπους, στην περιφέρεια μέσης & στο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Υπέρταση
Μια έρευνα του 2015 σε άτομα με Μεταβολικό σύνδρομο έδειξε ότι ο συνδυασμός κουρκουμίνης με μαύρο πιπέρι έφερε σημαντική Μείωση στη Συστολική και Διαστολική Αρτηριακή πίεση κατά 7.57 & 8.79mmHg αντίστοιχα.
Δυσλιπιδαιμία
Θετικά αποτελέσματα φάνηκαν και σε έρευνες το 2016 που εξέτασαν τις παραμέτρους του λιπιδαιμικού προφίλ. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε κατά προσέγγιση σε τιμές της Ολικής Χοληστερόλης (20mg/dl), της LDL (5mg/dl) και των Τριγλικεριδίων (12mg/dl), με ταυτόχρονη αύξηση της ΗDL κατά 2mg/dl.
Φλεγμονή
H C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), οι Ιντερλευκίνες και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-α (TNF-a) είναι όροι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία. Έρευνες έδειξαν, επίσης, σημαντική μείωση σε αυτές τις τιμές μετά τη χορήγηση κουρκουμίνης, υποστηρίζοντας τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικό να καταναλώνουν κουρκουμά, μιας και η χορήγησή του έδειξε σημαντική βελτίωση στη Γλυκόζη Νηστείας, μειώνοντας τις τιμές της κατά 25.72mg/dl. Αντίστοιχη μείωση φάνηκε επίσης και στην HbA1c, καθώς οι τιμές της έπεσαν κατά 5mg/dl.
Πόσο κουρκουμά μπορώ να καταναλώσω μέσα στη μέρα μου;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας συστήνουν η ημερήσια συνιστώμενη δόση της Κουρκουμίνης να είναι από 0-3mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αξίζει να προσέξετε πως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται επαρκώς από τον οργανισμό. Για να πετύχουμε καλύτερη απορρόφηση είναι καλό να τη συνδυάζουμε με μαύρο πιπέρι, πιπερίνη, κόκκινο πιπέρι, κύμινο (Νιγέλα) και ελαιόλαδο.
Πώς μπορώ να καταναλώσω τον κουρκουμά;
Έξυπνα διατροφικά μυστικά για να εντάξετε τον Κουρκουμά στη διατροφή σας είναι προσθέτοντάς τον στο ρύζι, τις πατάτες, τα ζυμαρικά ή ακόμα και στην ομελέτα σας. Ένας άλλος αγαπημένος μου τρόπος είναι το Turmeric latte. Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και θα μοσχομυρίσει την κουζίνα σας! Θα χρειαστείτε Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή αμυγδάλου, 1 κ.γ. κουρκουμά, κανέλα, τζίντζερ αποξηραμένο και λίγο μέλι. Τα θερμαίνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, χωρίς να βράσει το γάλα, σουρώνετε κι αν το επιθυμείτε μπορείτε να βάλετε το μείγμα στη μηχανή που χτυπάτε το αφρόγαλα και σε λίγα δευτερόλεπτα το απολαμβάνετε, δίχως ενοχές. Καλή σας απόλαυση!
Πηγές
Amalraj, A., Varma, K., Jacob, J., Divya, C., Kunnumakkara, A. B., Stohs, S. J., & Gopi, S. (2017). A novel highly bioavailable curcumin formulation improves symptoms and diagnostic indicators in rheumatoid arthritis patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled, two-dose, three-arm, and parallel-group study. Journal of Medicinal Food, 20(10), 1022-1030.
http://doi.org/10.1089/jmf.2017.3930
Amin, F., Islam, N., Anila, N., & Gilani, A. H. (2015). Clinical efficacy of the co-administration of turmeric and black seeds (kalongi) in metabolic syndrome – A double blind randomized controlled trial – TAK-MetS trial. Complementary Therapies in Medicine, 23(2), 165-174.
http://doi.org/10.1016/j.ctim.2015.01.008
Kazazis, C., Vallianou, N. G., Kollas, A., & Evangelopoulos, A. (2014). curcumin and diabetes: Mechanisms of action and its anti-diabetic properties. Current Topics in Nutraceuticals Research, 12(4), 135-142. Retrieved from:
https://www.researchgate.net/publication/291505509
Kim, J. H., Yang, H. J., Kim, Y., Park, S., Lee, O., Kim, K. S., & Kim, M. J. (2016). Korean turmeric is effective for dyslipidemia in human intervention study. Journal of Ethnic Foods, 3(3), 213-221.
http://doi.org/10.1016/j.jef.2016.08.006
Lestari, M., & Indrayanto, G. (2014). Curcumin. Profiles of Drug Substances, Excipients, and Related Methodology, 39, 113-204.
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800173-8.00003-9
Panahi, Y., Hosseini, M. S., Khalili, N., Naimi, E., Majeed, M., & Sahebkar, A. (2015). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcuminoid-piperine combination in subjects with metabolic syndrome: A randomized controlled trial and an updated meta-analysis. Clinical Nutrition, 34(6), 1101-1108.
https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.12.019
Priyadarsini, K. I. (2014). The chemistry of curcumin: From extraction to therapeutic agent. Molecules, 19(12), 20091-20112.
https://doi.org/10.3390/molecules191220091
Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2016). Treatment of Non‐alcoholic fatty liver disease with curcumin: A randomized Placebo‐controlled trial. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548.
http://doi.org/10.1002/ptr.5659
Sahebkar, A., Serbanc, M.C., Ursoniuc, S., & Banach, M. (2015). Effect of curcuminoids on oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Functional Foods, 18, 898–909.
https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.01.005
Tariq, S., Imran, M., Mushtaq, Z., & Asghar, N. (2016). Phytopreventive antihypercholesterolmic and antilipidemic perspectives of zedoary (Curcuma Zedoaria Roscoe.) herbal tea. Lipids in Health and Disease, 15, 39.
http://doi.org/10.1186/s12944-016-0210-y